Teknostaljik

Eveet, bir konunun daha başına geldik sevgili okurlar. Teknoloji karşıtlığı veya nostaljinin yüceltilmesinden bahsedeyim dedim. Başlık için kusura bakmayın, kendimi tutamadım. Hani bazı insanlar müziği CD’den dinlemektense plaktan dinlemekten daha çok zevk alırlar. Bunun sebebi tabii ki sesin kalitesi değil, zannımca eski günlere duyulan özlemdir. Ya da e-posta göndermeyi aşağılamak ve mektubun ne kadar anlamlı olduğundan bahsetmek… E-posta ile her an her yerden sevdiklerimize ulaşabiliriz. Oysa eski günlerde sevdiğinizden gelen, kendi el yazısıyla yazdığı bir mektubun yarattığı heyecan apayrıydı. Halen mektup ayrı bir anlam taşır; sevdiğimiz, özlediğimiz insan o kağıda dokunarak yazmıştır herşeyden önce. Ama burada e-postayı aşağılamanın bir anlamı yok, hatta saçma. İstediğimiz an istediğimiz kişiye bir ileti gönderebilmek müthiş bir imkandır.
Benzer şekilde cep telefonundan bahsedelim. Eskiden eve gelince beni arayan var mı diye sorardım. Ya da evdeki birisi seni şu arkadaşın aradı derdi. Bu da güzel bir duyguydu ama sonra cep telefonu çıktı. İstediğimiz kişiyi istediğimiz zaman arayabilir olduk. Peki eski günlerdeki o duyguyu benden aldığı için ondan nefret mi etmeliyim? On yıl önce sana istediğin zaman istediğin insanın sesini duyma şansı verelim deseler ret mi ederdim?
50 yıl sonra direkt düşünerek bilgisayarınıza yazı yazabildiğiniz zaman, “eskiden ne güzel tıkır tıkır yazardık” diyeceksiniz.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bmert/bmert.net/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

5 Yorum

saduns  on December 4th, 2005

eski şeyler biraz daha anlamlı… email’i silmesi kolay… mektubu atması zor… mektup içerisinde saç teli, koku, mendil vs… gibi anlamlı imgeler içerir… el yazısı karakteri hele ne kadar önemlidir…

bu kadar teknolojiyi destekleyen, onu kullanan ve geliştiren bir insan olarak onu sevmiyorum… hayatımızı sadece anlamsızlaştırıyor…

insanlar bunu belli bir süre sonra farkedip bir aşk mektubu yazılırken email kullanılmaması gerektiğini farkedecekler… ve umarım herşey yerli yerinde kullanılır.

bmert  on December 5th, 2005

Teknoloji konusundaki hislerine katılıyorum, destekliyorum. Hayatımızı anlamsızlaştırmanın yanında zorlaştırdığını da düşünüyorum. Daha karmaşık şeyleri üretip kullanmak için daha fazla çalışıyormuşuz gibi geliyor. Hayat gittikçe zorlaşıyor.
Ama insan işte, bişeyleri kurcalamadan duramıyor.

Burak  on December 12th, 2005

Teknoloji kaçınılmaz…değişim gelişim kaçınılmaz…fakat değişimler duyguları değiştiriyor…özellikle sadun’un verdiği örnekte mendili e-posta gibi silebilir miyiz…!!! :)

bluevelvet  on December 14th, 2005

Bende Sadun arkadaşımızın fikrine katılıyorum. Bence de teknoloji kötü bi şey. Eskiden bi mektup gelince ne kadar mutlu olurduk, şimdi ise olmuyoruz.

sinem  on January 24th, 2006

şu geyiğin de böyle bir ortamda yapılması ironik doğrusu, he he!
Hanginiz mektup gönderiyo sevdiceğine??

Yorum Yaz