Gelincik Şurubu

Gelincik
Küçükken sokaktan gelincik çiçekleri toplayıp evde gelincik şurubu yapardık; askerdeyken aklıma geldi. Tam hatırlamıyorum ama yapraklarını koparıp su dolu bi şişeye koyuyoduk, içine biraz da limon tuzu atıyoduk. Sonra cam kenarında bi kaç gün güneşte bekletiyoduk. Vay be dedim ne günlerdi… Hiç huyum değildir ama bir de şiir varmış bu konuda:

GELİNCİK ŞURUBU
Şu ölen çocuklar var ya
Sana bana dünyaya …

İlikleriniz donduğunda kışın
Bir kaşık umut gerektiğinde
O şişe gelecek aklınıza
Pencerenin önünde duran
Güneşte
Gelincik …

CAN YÜCEL

5 Yorum

başak  on December 3rd, 2006

Canım ya limon tuzu koymazdık bizim zamanımızda.Şeker konurdu yoksa bu nasil farkı dedikleri bu muuuuuuuuuu? :(

başak  on December 3rd, 2006

pardon ya nasıl farkı değil, nesil farkı olacaktı önceki yorumumda harf hatası yaptım.işte bu da nesil farkından. yaş kemale erip,göz görmeyip,beyinle parmak arasındaki koordinasyon bozulunca böyle oluyor işte.şimdi diyeceksin e bunak kadın maden durumun bu ,ne karışıyorsun gelincik şurubu tarifime, sen onu da unutmuşsundur,uyduruyorsundur.Yok ondan eminim çünkü yaşlılar eskiyi daha iyi anımsıyor.

kostas1942  on April 3rd, 2008

Bir zamanlar Karagumruk Nisancada oturuyorduk,komsumuz Hanife teyze gelincikleri toplar yapraklarini soyup uzerlerine seker atar su koyup belki 1 ay kadar bekletir,sonra tulbenten gecirip oksuruk surubu diye kullanirdi.Iyide olurduk ha o zaman5-6yaslarinda ydim.Oyle hatirliyorum,zaman gecti buyuduk eski guzel bir ani olarak icimde kaldi.

ayhan  on May 20th, 2008

bu gelincik şurubunun yararını bilen var mı?

yugo kırıkparmak  on May 16th, 2009

boronsit ve kara ciger için iyi geldiği kırsal yörelerde bilinmektedir. bunun yanında gül şurda aynı özellikleri göstermektedir. GELİNCİK ŞURUBUNUDA İNTERNET DENEN ALETTEDE BİR ARA BİRAZ ÜŞENME.

Yorum Yaz