XAJAX Türkçe Karakter Sorunu

Bunun ne olduğu konusunda açıklama yapıp gereksiz bağlantılar vermeyeceğim. XAJAX kullanmak isteyip de Türkçe harflerde sorun yaşayan birisi olarak önemli bir adımı atladığımı farkettim. Yapılan işlemler şöyle olmalı:
Önce xajax.inc.php dosyası açılır ve XAJAX_DEFAULT_CHAR_ENCODING sabitinin değeri iso-8859-9 yapılır. Muhtemelen buraya kadar yapmışsınızdır. Şimdi de nedense kurulumda kapalı olarak gelen bir özelliği açmamız gerekiyor.
$xajax = new xajax(); gibi nesnemizi oluşturduktan sonra $xajax->decodeUTF8InputOn(); metodunu çağırmalıyız.
XAJAX kullanmıyorsanız ama diğer ajax-php uygulamalarınızda sorun yaşıyorsanız aynı dosyadaki _decodeUTF8Data fonksiyonunu alıp az bir değişiklikle kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bmert/bmert.net/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

4 Yorum

Kanber Demir  on July 17th, 2007

Ajax ile bir kaç gündür ilgileniyorum. Ne dir Ne değildir gibi temel bilgiler edinmek amacım. xajax ise tam aradığım şey. javascript ten kat kat iyi bildiğim php yi ajax için kullanmak oldukça pratik.

Fakat dil sorunu benimde başımda. İşlem sayfasına verileri ajax ile gönderiyorum. Burada işliyorum. Hatta tekrar safaya dönüyorum. Bu adımların hiç birinde TR karakter sorunum yok. Fakat işlem sayfasında veritabanına (mysql) veri yazmayı denersem işte ozaman karakterler sorunu başlıyor.

Varmıdır çözüm önerisi olan

bmert  on November 18th, 2007

Sorunu çözmüşsündür sanırım Kanber?

Ufuk Altinok  on May 8th, 2008

Sorun sadece database girişlerinde ise, database’in encoding’i doğru ayarlanmamış olabilir.

Database’in encoding’ini değiştirdikten sonra bir de bu encoding’i değiştirmeden önce yarattığınız table’ların içindeki column’ların da encodingleri doğru hale getirmeniz gerekebilir.

adrian9822  on December 24th, 2008

ben bi süredir xajax kullanıyorum ve türkçe karakter problemini gerçekten de bi türlü çözemedim. Yeni versiyonları bekledim hep problemi çözmüşler diye. Ama olmadı .Sonunda bu yöntem ile işimi gördüm.

bu yazıyı gönderme zahmetine giren ve programcı meslektaşlarına destek olan bmert’e teşekkürler…

Yorum Yaz