The Man from Earth

The Man from EarthThe Man from Earth izlediğim en iyi filmlerden biri. Bir odanın içinde geçen bilim-kurgu diyebiliriz. Hiç bir özel efekt veya aksiyon sahnesi yok. Yani tam anlamıyla “sözde” bilim-kurgu.
Adamımız eşyalarını toplamış yaşadığı yerden göç etmeye hazırlanırken arkadaşları buna veda etmek için sürpriz bir ziyaret yaparlar. Bu taşınmaya hiç bir anlam veremedikleri için adamı ufaktan sıkıştırırlar. Bizimki de dayanamayıp 14.000 (on dört bin diyorum!) yıldır dünyada yaşadığını ima etmeye başlar. Bundan sonrası soru-cevap şeklinde gelişir.
Bu konu oldukça iddialı bir şekilde ele alınmış, çünkü muhabbete katılan herkes akademisyen, üniversitede hoca. Buraya kadar bile benim için yeterince güzel bir film ama bunu asıl hafızama kazıyan şey başka. 29 yıllık hayatımda, şimdiye kadar iyisiyle kötüsüyle izlediğim her allahın filminde, çoğu zaman diyaloglara içimden müdahale etme gereği duymuşumdur. “Ulan şöyle desene olay çözülecek işte!”, “ya cevap versene geri zekalı öyle olmadı işte!”, “ulan şu soru sorulmaz mı ne biçim film yaa!”, v.b. Bu filmde bunların hiç biri olmuyor! Gayet güzel, mantıklı, insan gibi film yapmış adamlar. Benim gibi hem bilim-kurgu olsun hem de gerçekçi olsun diyenler için birebir. Örneğin binlerce yıl öncesinden bahseden adamımıza arkadaşlarından biri “bu anlattıkların zaten her kitapta yazıyor” diye çıkıştığında, adamımız “ben de onlardan biliyorum zaten, yoksa binlerce sene öncesini nerden hatırlayayım a.q.” gibi bir cevap verebiliyor.
Veya adamımızın anlattıklarında bir çelişki tespit eden arkadaşlarına “orasını yanlış hatırlamış da olabilirim, yaşıma verin” dedirtmeyi bilecek kadar gerçekçi bir film. Bunun gibi basit noktalarda film kitlenip, aslında basitçe çözülmesi mümkün olan yanlış anlaşılmalar üzerine dönmüyor.
Bu arada filmimiz bir bağımsız sinema ürünü. Web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. İnternetten bedavaya indirip izlediğim bu yapıma destek vermek için, web sitesi üzerinden cüzi bir miktarda para yardımında da bulundum.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bmert/bmert.net/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

4 Yorum

Erdal  on December 24th, 2008

Barış Merhaba,

Aklıma geldin, bir bir blog’una bakayım dedim. Film yorumunu görüncede senin evde cihan’ın VCD ‘ile izlediğimiz o bir sürü filmler geldi aklıma…

ne güzel günlerdi…

Barış Mert Gezer  on January 12th, 2009

Hey Erdal!
Çok güzeldi gerçekten. İstanbul’a gelirseniz aynen devam ederiz.

Bahadir  on January 21st, 2009

Aksam izledim bende, tam entel filmi. Çok beyendim ama :)

Yorum Yaz