Samsung LCD TV’lerdeki Açılma Sorunu ve Tamiri

UYARI: Anlattığım çözümün farklı marka TV’lerde geçerli olup olmadığı veya burada anlatılandan farklı sorunların nasıl çözüleceğiyle ilgili sorular geliyor. Bu konular hakkında hiç bir fikrim yok. Bu yöndeki yorumları bundan sonra yayınlamayacağım. Anlayışınız için teşekkürler.

Yaklaşık 3 sene önce aldığımız Samsung LE40M87BD model televizyon geç açılmaya başladı. Normalde açılırken “çıt” diye bir ses çıkarır. 2-3 haftadır “çıt-çıt” yapıyor, 1-2 dakika sonra anca açılıyordu. İnternetten araştırınca bunun cihazın güç kaynağındaki bir sorundan kaynaklandığını öğrendim. Dünya çapında bir çok kişi aynı sorunu yaşıyordu. Hemen hepsinde de 2 senelik garanti süresi bittikten kısa süre sonra sorun ortaya çıkıyordu. Elektronikten anlamam ama okuduklarıma dayanarak söylemem gerekirse sorunun kaynağı şu: Adamlar 12 Volt elektrik geçen güç kaynağı devresine 10 Volt kapasiteli kapasitörler takmışlar. Bu da kapasitörlerin zamanla şişmesine ve bozulmasına yol açıyor. Neden böyle olmuş bilinmez ama üretim hatası olduğu kesin.

Sorunu gidermek için şişen kapasitörleri değiştirmek yeterli. Üretim hatası olduğunu kabul eden Samsung, Amerika ve İngiltere gibi yerlerde ücretsiz bakım yapıyor. Ben de hemen Türkiye çağrı merkezini aradım ve sorundan bahsettim. Beni bölgemdeki servise yönlendirdiler. Onlara da sorundan bahsettim; üretim hatası olduğunu ve bazı ülkelerde ücretsiz onarım yapıldığını söyledim. Fakat Türkiye’de böyle bir uygulama yokmuş. Sık karşılaşılan bir durum olduğunu ve servis ücretinin minimum 300 lira civarında olacağını söyledi. Ben de dünyadaki bir çok kişi gibi kendim tamir etmeye karar verdim.

Aynı sorunu yaşıyorsanız ve garanti süreniz dolduysa yapmanız gereken ilk şey televizyonun içini açıp kapasitörleri kontrol etmek.

1- TV’yi yumuşak ve düz bir yüzey üzerine ekran altta kalacak şekilde yatırın ve arkasındaki tüm vidaları çıkartın. Tüm vidaları tam olarak gevşettiğinize emin olunca kapağı fazla zorlamadan kaldırıp başka bir yere koyun. Ters çevirirseniz bütün vidalar dökülür, buna dikkat.

2- TV’nin içinde orta kısımda bulunan devreyi kontrol edeceğiz. Üzerinde kapak varsa onu da çıkarın. Sağ üst köşesinde bir grup devre elemanı olacak tüp gibi. Bunların üst kısımları bombe yapmış mı diye kontrol edin (resimler aşağıda). Sadece bir tanesi ya da bir kaç tanesi olabilir. Şişen kısımdan siyah bir sızıntı da olabilir.
AHAN DA!

Eğer böyle bir sorun yoksa tamirci çağırmanız daha iyi olacaktır. Bombeyi gördüyseniz okumaya devam..

3- Malzemeler:

  1. Havya (40 watt civarı)
  2. Lehim teli
  3. Lehim sökme pompası
  4. Yeni kapasitörler

Kapasitör seçimi: Şişen kapasitörler yerine yenilerini alırken dikkat etmeniz gereken 2 temel kriter var. Üzerinde yazan uF ve voltaj değerleri. Benimkiler 2200 uF, 10V idi. Bizim yapmamız gereken ise daha yüksek voltajda çalışabilen bir parça almak. Yani uF değeri aynı, voltaj değeri daha yüksek olacak. Bu, aletin o voltajda çalışacağını değil o voltaja kadar dayanabileceğini gösteriyor. Çok yüksek değerde almamakta fayda var. İleride başka sorunlara yol açabilir. Benim patlayan kapasitörler 10V olduğu için ben 16V olanlarından aldım. Muhtemelen sizin için de aynı şey gerekecek. Patlayanların bir tık üzerini alın.

Avrupa yakasında Karaköy’de, Anadolu yakasında Yazıcıoğlu’nda rahatlıkla bulunabilir. Çevrenizde ki elektronikçilere de sorabilirsiniz.

Pompa denilen şey mevcut lehimi sökerken yardımcı oluyor. Lehimlenen yeri havyayla dokunarak eritiyorsunuz. Sonra pompa onu hüp diye çekiyor. Bunun yerine emici bir takım materyallerde var. Ama erimiş lehimi bezle falan silip devre kartının üzerine sıçıp sıvamayın. Hassas bir iş olduğu için usulüne uymakta fayda var.

4- Hasarlı parçaların bulunduğu kartı vidalarını ve üzerine bağlı olan kabloları sökerek yerinden çıkartın. Daha sonra kabloları geri takarken apışıp kalmamak için sağlam halde son bir fotoğrafını çekin.

Üzerinizdeki elektrik yükü bazı parçalara zarar verebilir. İşe başlamadan önce radyatör peteğine falan dokunup elektriğinizi atın. Devre üzerindeki parçalara dokunmamaya özen gösterin. Isı emici aluminyum parçalardan tutabilirsiniz.

5- Çıkartacağınız arızalı parçaların bağlantı yerlerini kartın arka tarafında işaretleyin. Böylece yalnış parçaları sökme ihtimaliniz azalır. Ön ve arka tarafta ilgili parçaya ait kodlar görebilirsiniz. Bunları kullanarak sökülecek yerleri işaretleyin.

6- Havyayı iyice ısıttıktan sonra işaretlediğimiz yerlere değdirerek lehimi eritin ve pompayla hüp diye çekin. İki bacağını da çözdüğünüz parça diğer taraftan tutup çekince çıkacaktır.
Lehim sökme

7- Çıkardıklarımızın yerine yeni kapasitörlerimizi takarken + – kutuplarına dikkat etmemiz gerekiyor. Herhangi bir ibare yoksa uzun olan bacağın + kutup olduğunu varsayabilirsiniz. – kutup tarafında gri bir çizgi de olabilir. Devre kartının üzerinde veya arka tarafında kutuplardan en az birini belirten işaret olmalı. Buna göre yeni parçayı takın ve bacaklarını arka taraftan kıvırın -ki düşmesin.

8- Lehimleyin. Bunları ben de hayatımda ilk defa yaptım. Gerekiyorsa Youtube’tan falan nasıl yapıldığına bakabilirsiniz. Çok fazla lehim kullanmayın. Sağa sola taşmasın ve diğerlerinde nasıl görünüyorsa benzer şekilde yapmaya çalışın. İlk yaptığınızda eriyen lehimin şekli yamuk yumuk olabilir. Havyayı buna bir kez daha değdirip eridikten sonra hemen çekerseniz şekli düzelecektir.

İşlem bittikten sonra bacakların dışarıda kalan kısımlarını koparmanız gerekiyor. Ben sağa sola bükerek zar zor kopardım. Tam dibinden alabilecek kerpeten gibi bir aletiniz varsa çok iyi olur.

İşte yeni kapasitörlerimiz yerlerinde. Eskilerine göre boyutları daha büyük ama rahat rahat sığıyorlar.
No bombe

9- Herşeyi çıkardığınız gibi yerine takın. Parça arttırmadıysanız kendinizi tebrik edebilirsiniz.

10- Herşey yolunda gittiyse hayat boyu anlatacak bir hikayeniz oldu. Bozulan LCD televizyonunuzu açıp tamir ettiniz. Resmen!

Maliyet:

  • Kapasitörler: 1 TL (2 adedi)
  • Lehim, havya, pompa seti: 15 TL

Benim ucuza aldığım havya ilk çalıştırdığımda kendi kendini yaktı ve bozuldu. Babamdan aldığım havyayı kullandım. Siz de tanıdıklardan ödünç alabilirsiniz. Yenisini alacaksanız fazla ucuza kaçmayın.
Ayrıca bulabilirseniz daha pahalı ve kaliteli (örneğin Japon malı) kapasitörleri tercih etmeniz iyi olur.

Sonuç: Samsung, TV almak için görüş isteyenlere tavsiye ettiğim bir marka idi. Bu olaydan sonra güvenimin sarsıldığını söylememe gerek yok. Üretimde bu gibi hatalar olmasını anlayabiliyorum. Bazı ülkelerde bu mağduriyet giderilirken diğerlerinde müşterilerine yüzlerce liralık fatura çıkarmalarını ise kurum içi iletişimsizliğe bağlıyorum. Umarım yetkililer bunu görür ve en kısa zamanda gerekeni yaparlar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bmert/bmert.net/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

272 Yorum

Ali Arslan  on October 5th, 2017

Samsung 55es7000 tv de aynı sorunu yaşıyorum lakin 2 kapasitör alıp tv yi açtığımda kapasitörlerib hiçbiri düşük volt değil en düşüğü 25v 750 uf hiç birisinde bombey yok ne yapcez 1 yıl kadar önce anakartı servis değiştirdi 600₺ girmişti 6 ay önce WiFi si için 160₺ verdim şimdi de bu çıktı

HAli YUrdo  on March 4th, 2018

selam. benim samsung tv de stand by ışığı yanıp sönüyor ancak start almıyordu.. arka power kartını söktüm ancak kondansatörlerin hiçbiri şişmemiş veya patlamamış durumda…

kondansatör bozulduğu zaman ille de şişmesi mi lazım? şişmese bile bozulmuş olamaz mı?

Erhan Ersan  on April 30th, 2018

Merhaba Mert Bey, aynı sorun benim tvde de oldu. Dediğiniz gibi aynen uyguladım. Sonuç olarak 1 tlye kendi TV mi tamir ettim ve şimdiden en az 25 kişiye anlattım:) TV im artık normal şekilde açılıyor, paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler:)

Ünal  on May 18th, 2018

Teşekkür ederim dostum
Benim samsung lcd teleziyonda açılma problemi vardı değin gibi açtım televizyonu evet kapasitörler şişmişti aldım kartı televizyoncuya götürdüm 10 tl ye değiştirtim şu an çalışıyor sağol doatum emeğine sağlık

Cem  on September 11th, 2018

Kardeşim çok sağolasın. Atıl durumda olan yepyeni lcd televizyonu tam hurda diye verecekken senin yazın ile karşılaştım. Servis 500₺ anakart değişecek dedi. Televizyoncu 300₺ hallolur dedi. 5 adet kondansatör 4₺ aldım. Sağlam olması için mikrofarad değeri aynı voltaj değeri bir üst olanından aldım. Değiştirdim. Şıkır şıkır oldu maşaallah. Paylaşımın için teşekkürler.

Ahmet tonka  on September 23rd, 2018

Samsung lcd tv scart kabloda açılıyor hd kabloda çok geç açılıyor sebebi nedir

bülent  on October 2nd, 2018

selam 2 yıl önce söylediğiniz şekilde yaparak 5 tl ye işi halletmiştim. şimdide benzer sorun yaşıyorum.tv açma tuşuna basınca cıt sesiyle acıyor görüntü gelmeden cıt kapıyor bu yaklaşık 10 dakika sürüyor sonra açılıyor .mesela tv açık kapıyorum hemen açıyorum sorun olmuyor. tv sıcakken yapmıyor bir öneriniz varmı daha önce yaşadığım sorun olabilirmi .saygılar

Mustafa  on April 28th, 2019

Buradan bakarak Vestel televizyonumuzu tamir ettik. 5 tane kondansatör patlamış. Orijinal kondansatörler 7 yıl dayandığı için birebir aynılarını aldım. 5 kondansatör 6.60 TL kargo da 6 TL toplamda 12.60 TL’ye hallettim. :) Teşekkürler.

Anonymous  on June 11th, 2019

teşekkürler

Umut v  on August 18th, 2019

Öncelikle değerli paylaşımıniz için teşekkürler aynı şekilde Samsung TV mız geç açılıyordu ve bugün hic açılmayınca belirttiğiniz şekilde kapasitörleri degistirdim ve televizyonumuz çalışıyor çooook tesekkurler

Murat K.  on November 7th, 2019

Üstadım paylaşım i.in teşekkürler gerçekten bir çok arkadaşa faydalı olduğunu düşünüyorum. Sağolasın…

izmir osgb  on December 8th, 2019

Harika bir paylaşım, akıcı bir yazı olmuş. Görsellerle desteklediğiniz için ayrıca teşekkürler.

Anonymous  on December 21st, 2019

okuduğum en başarılı yazı. Emeğinize sağlık.

SERDAR ŞAHİN  on October 27th, 2020

Samsung televizyonumda acilmama sorunu vardi açıklamayı okuyunca cihazı açarak kapasitorü kontrol ettim ve şişmişti, karti söküp tv tamircisine götürdüm. Kapasitorü makul bir fiyata 16 v olan ile değiştirdi. Hemen eve dönüp karti tv ye geri taktım ve çalışıyor çok teşekkürler.

Yorum Yaz